Wednesday, November 2, 2011

Banjir di Thailand


Sejak Julai lalu Thailand dilanda banjir besar. Banjir kali ini disebut-sebut sebagai banjir terburuk sejak 50 tahun lalu. Lebih kurang 400 orang telah terkorban akibat banjir kali ini. Bangkok kini turut digenangi air banjir menjadikan ibu kota itu begitu murung. Pelbagai aktiviti kehidupan termasuk perniagaan terjejas. Pergerakan penduduk terhalang dan pelancong pun turut menghindari kota hiburan itu.

Kerugian yang terpaksa ditanggung kerjaan Thailand dan rakyatnya amatlah besar. Kesan kerosakan harta benda, infrastruktur dan produktiviti amat ketara. Ia satu kerugian akibat petaka yang tidak mungkin terelakkan. Apabila air bah, kata orang, semuanya akan berubah.


Banjir yang melanda negara jiran kali ini mengambil masa yang agak lama. Waktu ini ia belum menunjukkan tanda-tanda ia akan surut. Keadaan hujan di negara kita juga sudah menunjukkan tanda-tanda banjir mungkin melanda setengah-setengah negeri. Kerajaan kita sudahpun bersedia sekiranya banjir menjengah kita.

Beginilah nasib alam. Akhir-akhir ini alam sudah tidak ceria lagi. Pelbagai petaka alam terjadi di berbagai negara. Baru-baru ini gempa bumi sudah beberapa kali berlaku di pelbagai lokasi. Pasrahlah kita, kerana kita tidak mampu berbuat apa-apa. Hanya Allah jua yang berkuasa.

No comments:

Post a Comment