Monday, June 11, 2012

Jerebu kuning di China

Di Malaysia jerebu akan muncul ketika terjadinya kebakaran besar baik di dalam mahupun di luar negara. Kebakaran besar sebagaimana sering terjadi di negara jiran Indonesia (khususnya kepulauan Sumatera) akan menyebabkan kita di Malaysia mengalami jerebu tebal shingga mengurangkan jarak penglihatan. Dan jerebu ini tentunya memberikan kesan negatif kepada aktiviti kehidupan terutama masalah kesihatan.


.

Terbaru di China dilaporkan kejadian jerebu yang belum pernah terjadi, iaitu jerebu kuning. Biasanya jerebu berwarna kelabu iaitu warna asap. Mennurut agensi berita rasmi Xinhua, kejadian jerebu mistri itu menimbulkan tandatanya dan kehairanan di kalangan penduduk bandaraya Wuhan yang berjumlah sembilan juta orang.

Menurut agensi berita tersebut, jabatan perlindungan alam sekitar wilayah Hubei menasihati penduduk supaya mengambil langkah keselamatan dengan memakai topeng menutup muka. Jabatan itu menasihat anak-anak dan orang tua yang mengalami masalah jantung dan paru-paru supaya tidak keluar rumah. Menurut Xinhua, kejadian tersebut disebabkan pembakaran jerami di sekitar Wuhan. Ia juga menafikan khabar angin yang mengatakan pencemaran kerebut itu disebabkan oleh letupan komplek kimia di timur laut bandaraya tersebut.

No comments:

Post a Comment